Fast foodun kralı, öğrencilerin ve çalışanların vazgeçilmezi olan hamburger; evlerde de oldukça
kolay bir şekilde hazırlanabilir. Hatta evde yapılan hamburger köftesinin fast food köftelerine
oranla çok daha lezzetli ve doyurucu olduğunu söylemek mümkün. İhtiyacın olan yalnızca
kıyma, birkaç baharat ve bir tava!
Hamburger Köftesi Malzemeleri
● 300 g dana döş kıyma
● 200 g kuzu kıyma (Eğer kuzu etinin tadını sevmiyorsan 500 g dana döş kıyma
kullanabilirsin, ancak bu şekilde denenmesi şiddetle tavsiye edilir)
● 1 çay kaşığı kimyon
● 1 çay kaşığı karabiber
● Damak zevkinle orantılı tuz
● Tava yüzeyini kayganlaştıracak kadar sıvı yağ (1 ila 2 yemek kaşığı)
Hamburger Köftesi Nasıl Yapılır?
1. Hamburger köftesinin porsiyonu artırılmak isteniyorsa kuzu ve dana etinin oranı her
zaman sabit tutulmalı.
2. Kuzu ve dana eti baharatlar da katılarak yoğurulmalı. Yoğurma işlemi etler birbirini tutana
kadar devam edilir.
3. Orta kısmından başlayarak kıymaya köfte şekli verilir, köftenin ortasında hafif bir çöküntü
bulunmalı.
4. Uygun kıvama getirilen kıyma karışımı dinlenmek üzere buzdolabına yerleştirilir.
5. Hamburger köftesi 1 ila 2 saat kadar buzdolabında dinlendirildikten sonra dışarı çıkartılır
ve köftenin ısısının oda sıcaklığına eşitlenmesi beklenir.
6. Hamburger köftesi yapımı için döküm tava kullanarak çok kıymetli bir lezzet yaratabilirsin.
Ancak döküm tava bulunmuyorsa pişirme işlemi klasik tavalarla da gerçekleştirilebilir.
7. Pişirme işlemine başlamadan önce tava yüksek ateşte ısıtılır.
8. Tuz, pişirme işleminden hemen önce köftenin pişirilecek olan yüzüne serpilir. Tuz
şekillendirme esnasında eklenirse köftenin yapısını bozar ve pişirme esnasında köftenin
suyunun salınmasına neden olur.
9. Tavaya hamburger köftesinin yapışmasını önleyecek kadar sıvı yağ dökülür ve
sonrasında hamburger köftesi de tavaya yerleştirilir.
10. Köftenin tavaya yerleştirilen yüzü yaklaşık 4 ila 5 dakika kadar pişmeye bırakılır. Bu süre
bittiğinde köfte çevrilir. Köftenin çok fazla çevrilmemesi gerekir, çok fazla çevrilen
hamburger köftesi suyunu salar.
11. Hamburger içerisinde soğan kullanılacaksa pişirme işlemi esnasında soğanlar hamburger
köftesinin üzerine yerleştirilir. Böylece soğanın aroması köfteye de geçer.
12. Köftenin iki yüzü de eşit derecede piştiğinde köfte tavadan alınır ve tavada kalan yağa
hamburger ekmekleri basılır.
Hamburger Köftesi Servisi ile Birlikte
Hamburgerinin içerisinde peynir kullanmayı düşünüyorsan peyniri köften tavadayken üzerine
yerleştirmelisin. Böylece peynirin köfte ile adeta bir bütün olarak çok kıymetli bir aroma yaratır.
Soğan seviyorsan hamburgerinde mutlaka karamelize soğan kullanmayı denemelisin.
Karamelize soğan; tuzlu olan köfteyi, kaşarı ve turşuyu dengeleyerek kusursuz bir lezzet
dinginliği sağlar. Tabii ki de etkili bir hamburger sunumu için patates kızartmasını da
unutmamalısın.
Hamburger Köftesi Tarifinin Püf Noktaları
Hamburgerin için köfte hazırlarken dikkat göstermen gereken çok ufak ancak çok etkili bazı
hususlar bulunur. Tuzu kesinlikle yoğurma aşamasında eklememeli, köfteyi tavaya
yerleştirmeden hemen önce eklemelisin ve pişmekte olan köfteni özgür bırakmalısın. Köftenin
her yüzü yalnızca bir kere sıcak tavayı görmeli ve köfte üzerinde kesinlikle baskı yaratılmamalı.
Bu iki püf noktasını dikkate alarak dünyanın en kıymetli hamburger köftelerini kendi mutfağında
hazırlayabilirsin.