Lezzetli ve besleyici bir öğün için akla ilk gelen seçeneklerden biri olan tavuk sote, aynı
zamanda hızlı bir akşam yemeği çözümüdür. Pratik ve kolay oluşu nedeniyle tercih edilen
yemek, birkaç farklı baharat ya da sebze ile çok daha lezzetli hale gelebilir. Kızgın tavada ve
yüksek ateşte sebze ve etlerin birbiri ile lezzetlerini kaybetmeden kısa sürede pişirilmesi
anlamına gelen sote, öğle ve akşam yemekleri için ideal bir seçenektir. İşte size 30 dakika gibi
kısa sürede hazırlayabileceğiniz 2 kişilik tavuk sote tarifi:
Tavuk Sote Malzemeleri
● 300 gram tavuk göğsü
● 2 yemek kaşığı zeytinyağı
● 1 orta boy soğan
● 1 orta boy yeşil biber
● Yarım taze kırmızı biber
● 1 orta boy domates
● Tuz
● Karabiber
● Kırmızı pul biber
● Nane
Tavuk Sote Nasıl Yapılır?
Tavuk sote yapımı için tavuk göğüslerini aynı boyda olacak şekilde kuşbaşı doğra. Soğanları,
biberleri ve domatesi de ayrı ayrı kaplara ince ince doğra. Yanmaz ve yapışmaz bir tava içine 2
yemek kaşığı sıvıyağ ekle ve yağın kızmasını bekle. Yağ kızdıktan sonra doğradığın tavukları
ilave ederek yüksek ateşte kavurmaya başla. Tavuklar piştikten sonra doğradığın soğanları ekle
ve bir süre daha soğan ile tavukları birlikte kavur. Kavrulan soğan ve tavuklara doğradığın yeşil
ve kırmızı biberi de ekleyerek biraz daha sotelemeye devam et. Biberler yumuşayınca
domatesleri ekle. Domateslerin suyu çekilince tuz, karabiber, nane, kırmızı pul biber ekleyerek
karıştır. 5-10 dakika kısık ateşte pişmeye bırak ve iyice suyunu çekince sotenin altını
kapatabilirsin.
Tavuk Sote Servisi ile Birlikte
Tavuk sote ile birçok yardımcı yemek mükemmel bir uyum sağlar. Tane tane dökülen pirinç
pilavı ve salata ile birlikte tavuk soteyi servis edebilir, mükemmel bir akşam yemeği menüsü
hazırlayabilirsin. Sebzeli bulgur pilavı ve ayranla birlikte de tüketilebilen tavuk sote, fırında
baharatlı patates ile de lezzetli bir öğün haline gelebilir.
Özellikle çocuklar bol domates soslu makarna ile tavuk soteye bayılır. Yanında patates püresi
ile birlikte servis edebilir hatta başlangıç olarak mercimek çorbasını tercih edebilirsin.
Tavuk Sote Püf Noktası
Tavuk göğüs yerine tavuğun diğer parçalarını da soteleyebilirsin. Tavuk parçalarının eşit
biçimde pişmesi için hepsinin düzgün ve aynı boyutta olması önemlidir. Pişirmeden önce
doğradığın tavukları kâğıt havlu ya da temiz bir bez yardımıyla kurulamalısın.
Kurulanmayan tavuk parçaları yağın parçalarının sıçramasına, ayrıca soteleme işlemini
geciktirip tavukların parçalara ayrılmasına neden olabilir. Tavanın tavuk parçalarını alabilecek
kadar büyük olmasına dikkat etmelisin. Parçalar birbiri üzerinde değil ayrı ayrı kızarmalıdır.